Beëindiging Lidmaatschap BVN

Een aantal mensen was het al opgevallen, de kennel, Fantomas en de nestvermelding waren plotsklaps verdwenen van de website van de vereniging. De oorzaak hiervan is het opzeggen van mijn (Cynthia) lidmaatschap bij de vereniging. Allereerst wil ik vermelden dat ik ontzettend veel heb mogen leren van al de mensen die zich inzetten voor de vereniging. Er zit enorm veel kennis en ervaring in de vereniging. De reden van vertrek is dan ook niet iets persoonlijks. Er zijn regels, zoals bij iedere vereniging, waar je aan hoort te voldoen. Sommige regels gaan erg ver, zoals bijvoorbeeld het moeten doorgeven van persoonlijke gegevens van puppymensen. Ik kan hier niet achter staan. Aangezien ik hier na ieder nest last van heb (geef ik die persoonlijke gegevens door of niet?) leek het me beter om op te zeggen. Dit past niet bij mij, ik wil privacy-gevoelige informatie niet delen!
Daarnaast is er op het moment veel te doen over Ectopische Ureteren. Wij zijn van mening dat het testen van de puppen op de leeftijd van 7-8 weken een zeer belangrijk onderzoek is. Hiermee willen we ook voldoen aan onze plicht naar de puppykoper (en de pup zelf) om alles te doen wat mogelijk is om ziektes en aandoeningen uit te sluiten. Omdat EU nog veel onderzoek nodig heeft kan er zonder screening van de puppen niets uitgesloten worden.Voor ons zal het testen van de puppen,die bij ons geboren worden, dan ook gewoon door blijven gaan. De huidige tendens zal zijn dat er afgeraden gaat worden dit onderzoek te doen bij jonge puppen. Het ziet er naar uit dat ouderdieren verplicht gaan worden om EU gescreend te worden. Dit is echter geen garantie op een EU-vrije pup! En zo lang er geen DNA bewijs mogelijk is zal er toch per hond/pup gekeken moeten worden of deze nare afwijking aanwezig is of niet. Iedere pup! en niet alleen de ouderdieren.
Er zal de komende tijd veel over EU te doen zijn. Er is zelfs al (bijna) toegezegd dat er een aantal nesten onderzocht gaan worden. Maar het zal gaan zoals het bij alle onderzoeken gaat, dat wat je als uitslag wenst zal de uitslag zijn. Nu al kan er aangenomen worden dat vanuit de onderzoekende kliniek geen positief woord zal komen over het onderzoeken van puppen in het nest. Helaas doen beide verenigingen mee aan deze tendens. Dus voor ons geen vereniging in Nederland meer. Gelukkig is Duitsland al een stuk verder en worden er al een aantal jaren puppen getest op EU. Dit alles is uitgebreid gedocumenteerd en ondertussen ook wetenschappelijk onderbouwd. Jammer dat het er in Nederland binnenkort anders uit gaat zien! Er zullen ouder-combinaties toegestaan worden omdat deze ouderdieren vrij zijn, maar die pupjes? Zijn de pupjes uit de combinatie dan per definitie ook vrij? Nee dus!

Cynthia en René

aanvulling:Graag wil ik (Cynthia) bovenstaande nuanceren.(Nogmaals… dit is mijn mening, mijn manier van denken en mijn manier van omgaan met situaties. Het is geen verwijt of oordeel over de vereniging maar enkel een uiting van mijn gevoel en manier van in het leven staan) Allereerst zijn de adresgegevens natuurlijk noodzakelijk, want iedere puppybaas krijgt een gratis lidmaatschap tot eind van het jaar. En het clubblad moet natuurlijk opgestuurd worden. Waar ik persoonlijk niet achter kan staan zijn gegevens als emailadres en telefoonnummer. Min of meer ongevraagd krijgen baasjes een lidmaatschap die ze zelf moeten opzeggen indien ze geen lid meer willen blijven. Dit wordt ook netjes via een brief doorgegeven (dat is fijn want daarmee is er duidelijkheid) . Zelf zou ik het niet prettig vinden als ik op zo’n manier nog een jaar aan een lidmaatschap zou vastzitten. Naar mijn gevoel stopt een gratis lidmaatschap automatisch aan het eind van het jaar mits ‘het lid’ aangeeft deze te willen verlengen. Nu is het omgekeerd, een manier die niet strookt met hoe we met elkaar om horen te gaan. Ik hoop van harte dat briardbaasjes de vereniging vanuit zichzelf een warm hart toedragen en om die reden de vereniging ondersteunen.